angelicawahlin
angelchanelle
Psykisk ohälsa har inget ansikte


I september samma år som jag tog studenten började jag jobba på ett gruppboende för psykiskt funktionshindrade. Sedan dess har jag jobbat mest inom SoL (socialpsykiatrin), men hann även hoppa in lite på våningen med LSS när dom hade kort om personal. För ett par veckor sen fick jag ett nytt jobb och jobbar nu endast inom LSS. I snart tre år har jag alltså jobbat som boendeassistent, vårdare, behandlingsassistent - titlarna är många även om jag aldrig utbildat mig. 

Jag antar att det är därför så många nyfikna bekanta och vänner har ställt mig den underliga frågan; "hur ser psykisk ohälsa ut?". Först förstod jag inte frågan, men ju fler gånger den ställdes började det gå upp för mig att frågan, hur oskyldigt den än framställdes, handlade till mestadels om fördomar. Människorna som frågade ville nästan alltid veta hur man såg att en människa hade ett psykiskt funktionshinder, för än idag tror många att man ska kunna se det direkt när man träffar personen och kopplar sorgligt nog fortfarande ihop psykisk ohälsa med galenskap. Jag vet inte hur många gånger jag fått en medlidande blick och ett långt ojande om hur jobbigt det måste vara för mig att jobba med sådant och hur rädd jag måste vara som jobbar med så farliga människor, för någon med psykisk ohälsa måste ju vara både våldsam och opålitlig. 

Det där har gjort mig så ledsen. Det gör mig fortfarande ledsen. Att alla dessa hemska fördomar lever kvar. Och så ofta jag bara orkar försöker jag ta diskussionen. 

Psykisk ohälsa har inget ansikte. Ett psykiskt funktionshinder betyder inte att någon är galen eller farlig. Ett psykiskt funktionshinder är precis vad det heter; ett funktionshinder. Inte något som gör en person till mindre människa än någon annan. 

Människorna jag har jobbat med genom åren - sammanlagt runt 45 olika individer - är bland dom härligaste jag någonsin träffat. Dom har ett sätt att se på livet som människorna som ställt den dumma (ovanstående frågan) oftast inte har. Även om jag sett så hemskt mycket dåligt mående har jag också fått se hur dom omfamnar glädjen när den kommer, och oftast, lever livet så bra dom kan med dom möjligheter dom har. 

Människorna som frågar om den psykiska ohälsans ansikte tror mig oftast inte när jag påpekar att även jag är del av det där ansiktet dom tror ska finnas. Dom menar att "men Angelica, du funkar ju i samhället. Du jobbar och pluggar, det kan man inte om man är psykiskt sjuk". Inte vet dom om att jag stundtals lider av ångest och dippar som ibland blir till en depression. Inte vet dom att första gången jag träffade en kurator - vid elva-tolvårsåldern - blev jag remitterad till BUP som akutfall. 

Men det handlar egentligen inte om mig, utan om alla där ute som lever med någon typ av psykiskt funktionshinder. Vi är inte ett och samma ansikte. Vi är individer, människor. Människor av kött och blod, med tankar och känslor och olika talanger, färdigheter, styrkor och rädslor. Precis som vilken annan som helst. Oavsett om man klarar sig själv eller behöver stöd i vardagen på något vis. Att lida av något psykiskt gör inte att vi automatiskt blir ett och samma gemensamma ansikte. Vi har ansikten med våra egna drag. Psykisk ohälsa har inget ansikte. 

#1 - Bella

Så bra skrivet" Och vilket intressant jobb du har. Faktum är att jag omfattas av LSS på grund av min asperger, men utåt sett utstrålar jag inte direkt "funktionshinder". Psykisk ohälsa och diagnoser kommer i så många olika tappningar, mer eller mindre omfattande.

http://nouw.com/bellss

Svar: Tack! Ja, jag trivs verkligen med det jag gör. Vad intressant! Har dock förstått att du inte haft den bästa erfarenheten av det & så ska det ju inte vara ..
Angelica Wåhlin

#2 - Matilda Berlin

Så viktigt inlägg! Och så bra skrivet <3

Svar: Så tråkigt att såna här inlägg & diskussioner fortfarande behövs faktiskt, men det känns som ett viktigt ämne att ta upp just därför. Tack så mycket <3
Angelica Wåhlin

#3 - Amanda

Grymt inlägg, bra skrivet!

Svar: Tack så mycket!
Angelica Wåhlin

#4 - Tilda Barkselius

Otroligt bra inlägg!

Svar: Tack snälla!
Angelica Wåhlin

#5 - Amanda

Bra skrivet!!

Svar: Tack!!
Angelica Wåhlin

#6 - elin

Sv: Åh måste vara roligt att jobba med sådana människor., hade också velat det , men åh tack finis!<3

Svar: Jobbigt ibland, men för det mesta är det superskoj!
Angelica Wåhlin

#7 - Julia Svensson

Bra skrivit!!

Svar: Tack snälla!!
Angelica Wåhlin

#8 - Ida

Så bra skrivet av dig <3

Svar: Tack <3
Angelica Wåhlin

#9 - Denise

Så viktig insikt och jag önskar verkligen att fler kunde tänka så om psykisk ohälsa och att alla fördomar runt det försvinner för gott.. :)

Svar: Det önskar jag med!
Angelica Wåhlin