angelicawahlin
angelchanelle
Att jobba inom socialpsykiatrin & LSS
// från en promenad med en brukare för ett par veckor sen //

 

Vad jobbar du egentligen med? Denna fråga har jag fått ett flertal gånger, så jag tänkte försöka besvara den så tydligt som möjligt & försöka att inte få det helt rörigt. Vi får se om jag lyckas, haha.

 

Ni som har följt mig ett tag vet att jag jobbat inom vården i snart tre år. Fram tills i januari/februari i år hade jag främst jobbat inom SoL (socialpsykiatrin) på ett gruppboende. Inom LSS (lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade) hade jag bara hoppat in då & då. Mitt första jobb var i ett stort hus med ungefär 38 boende totalt & uppdelat på fem våningsplan, men fyra avdelningar; plan 1, plan 2, plan 3 & plan 4. Plan 1 var mitt "basplan" där jag jobbade mest. Plan 1-3 var SoL & plan 4 var LSS. Jag varvade rätt ofta mellan dag & natt eftersom att min månadsanställning tillät det. Efter nästan två år började jag jobba på ett annat gruppboende med SoL parallellt. Detta boende hade åtta brukare - även där varvade jag nätter med dag- & kvällspass. När jag började plugga i höstas sa jag upp min månadsanställning & slutade helt på det jobbet jag hade parallellt & valde att inte jobba alls på ett par månader medan jag kom in ordentligt i plugget, sen kom jag tillbaka till det jobb jag haft längst i vintras för att fortsätta som timanställd.

 

I januari/februari var det dock dags att söka sig vidare & jag hamnade på ett litet LSS-gruppboende som hette Lillgården. Det är där jag jobbar idag. Att jobba inom LSS & SoL är faktiskt både väldigt liknande & väldigt olika. När du befinner dig inom SoL jobbar du mestadels med olika typer av psykossjukdomar & personlighetsstörningar, exempelvis schizofreni, bipoläritet osv. LSS handlar desto mer om diagnoser som asperger & autism. En diagnos kommer ju sällan ensam - oavsett om du tillhör LSS eller SoL får du mer ofta än sällan träffa människor med dels sin "grunddiagnos", men även saker som ångest, vanföreställningar, insomnia eller liknande. Det är självklart inte alltid så, för alla är ju sina egna individer & därmed olika, men mer ofta än sällan skulle jag iallafall vilja påstå.

 

Så, vad gör jag om dagarna då? Enkelt förklarat är mitt jobb att göra mina brukares vardag så förbättrad som möjligt. I den mån jag kan ska jag förbättra deras livskvalitet. Mina uppgifter kan inkludera allt från att vara med som stöd vid städning, se till att motivera brukarna till olika typer av aktiviteter, till att vara med under & boka läkarbesök. Här lagar jag även middag när jag jobbar natt. 

 

Det är rent generellt inte ett fysiskt jobb. Däremot skulle jag vilja säga att det går åt huvudet istället. Missförstå mig inte; jag har älskat alla mina jobb, men precis som jag kan ha dåliga dagar kan även människorna jag jobbar med ha det. I & med att dom faktiskt har en problematik - oavsett diagnos, annars skulle dom inte bo på ett boende -, så blir det självklart lite explosionsartat & tufft ibland, vilket inte är så konstigt. Det gäller att försöka sätta sig in i vad som händer då - ställde jag ett stort krav? Har hen sovit dåligt & är extra känslig? Använde jag en trigger? Hur kan jag lugna & sen göra om på ett lyckat sätt så personen faktiskt får känna att "det här kan jag"? Genom att läsa av kroppsspråk & situation måste jag försöka ligga steget före, särskilt i saker som många finner svårare (till exempel brukar saker som mat, åka kollektivt & att handla kunna vara en rätt vanlig trigger). En av mina förra kollegor brukade skoja & säga att vi måste lära oss läsa deras tankar genom att bara titta på dom, haha. 

 

Mitt jobb är dock inte bara tufft, såklart. Det ger en väldigt mycket när man får se hur ens brukare lyckas med både små & stora saker, som förut kanske inte hade gått eller som varit väldigt jobbigt. Jag är väldigt prestigelös & förväntar mig inga tack, men visst känns det alltid fint att se någon lyckas? I synnerhet när man varit med på vägen.

#1 - Ida Jansson

Skulle kunna tänka mig att jobba på ett sånt boende. Har du nån utbildning? Undersköterska?

Svar: Jag är faktiskt outbildad, men ska man utbilda sig är det undersköterska som gäller :)
Angelica Wåhlin

#2 - amanda

Va kul att läsa!

Svar: Härligt att du tycker det!
Angelica Wåhlin

#3 - Josefine

Mycket intressant att läsa! :)

Svar: Härligt att du gillade det :)
Angelica Wåhlin

#4 - Emma Fernhagen

sv: Men gud tack så mycket! Detsamma:)

Vilket intressant jobb, bra inlägg!

Svar: Tack snälla!
Angelica Wåhlin

#5 - Johanna Utterberg

Vad intressant och läsa! :)

Svar: Vad glad jag blir :)
Angelica Wåhlin

#6 - Netti Starby

Intressant läsning och jag har också jobbat inom LSS! :-D Kramis

Svar: Åh, vad roligt med en till som gjort det :D Kramis
Angelica Wåhlin

#7 - Bella

Så himla intressant att läsa! Jag själv har faktiskt varit placerad enligt SoL, dock handlade det väl egentligen inte om mig utan om en ohållbar boendesituation. Det blev någon form av nödlösning som ärligt talat var katastrofal - för alla andra var placerade utav anledningar som du nämnde. Otroligt fina människor allihopa, men för mig som inte hade den problematiken så blev det hela bara fel.
Var du i kontakt med LVU också? Tänkte om det var blandat eller SoL rakt igenom.

Svar: Det blir oftast katastrofalt när människor som inte ska vara placerade enligt SoL ändå blir det. Det bemöter ju inte den personens behov, utan är utformat för annat liksom. Jag har aldrig haft en person som är LVU:ad, då jag endast jobbat med vuxna, men däremot LPT (vilket är i princip samma sak). :)
Angelica Wåhlin

#8 - Gabriella

Jätteroligt inlägg!!

Svar: Kul att du tycker det!
Angelica Wåhlin

#9 - Natalia

Intressant att läsa :)

Svar: Vad kul att du tycker det :)
Angelica Wåhlin

#10 - Sandra SG

sv: ja det är så mysigt att vara i stallet! :D

#11 - Sofie

Intressant att läsa, min brors flickvän jobbar faktiskt med något liknande av det du gör! :)

Svar: Vad kul! Behövs folk inom detta :)
Angelica Wåhlin

#12 - Linnea Kinis

kul att läsa vad du jobbar med. du måste vara väldigt duktig på att läsa av personer och bemöta dom alla på de olika sätt som behövs :)

Svar: Man lär sig :)
Angelica Wåhlin

#13 - Julia Svensson

Åh så kul att läsa!

Svar: Vad glad jag blir att du tycker det!
Angelica Wåhlin

#14 - Carro

Spännande och viktigt jobb du har! :)

Svar: Jo, visst är det spännande allt :)
Angelica Wåhlin

#15 - Linda

Åh, kul att läsa!

Svar: Kul att du tycker det!
Angelica Wåhlin

#16 - Tilda

Var med på min giveaway i samarbete med elsaandrose och få chansen att vinna en valfri bikini från hela deras sortiment värde ca.600kr.
Tävlingen sker på min instagram och du hittar den här: https://www.instagram.com/p/BXFCGSzAbwd/?taken-by=tildasamuelsson

Mer information finns på min blogg

#17 - Asylmamma

Åh vad fint beskrivet! Tycker du lyckas förmedla både positiva och negativa saker med jobbet utan att på nåt sätt låta dömande. Låter som du är på rätt plats ❤️

Svar: Åh, tack! Tycker det är så svårt att beskriva dom lite svårare sakerna utan att låta dömande eller nedvärderande <3
Angelica Wåhlin

#18 - Johanna

Så fint och viktigt ditt jobb är! Starkt av dig att du orkar☺️🌸

Svar: Det är både jobbigare & härligare än man tror, skulle jag vilja påstå!
Angelica Wåhlin